قبل از معرفی بهترین فرمت طراحی لوگو به این سوال پاسخ خواهیم داد که فرمت لوگو چیست؟
فرمت لوگو به نوع فایلی اشاره دارد که تصویر لوگوی شما در آن ذخیره شده و تعیین میکند که چگونه اطلاعات تصویری شما ذخیره میشوند، چه کیفیتی دارند و چگونه بازیابی میشوند. هر کدام از فرمتها معمولاً ویژگیهای خاصی دارند که بر اساس نیازها و استفادههای مختلف، یکی از آنها انتخاب میشود.
دانستن این نکته که فرمتهای لوگو به دو دسته برداری (وکتوری) و پیکسلی (رستری) تقسیم میشود میتواند گام پر اهمیتی در راستای انتخاب بهترین فونت برای لوگوی شما باشد.
فرمتهای برداری (وکتوری) چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
کاربرد اصلی این نوع فرمتها بیشتر در کارهای چاپی مثل پوستر و بروشور استفاده میشود. همچنین به علت کیفیت بالای فرمتهای برداری، میتوانید یک فایل برداری را به عنوان فایل مرجع قرار داده و هر زمان که لازم دانستید، از آن به صورت پیکسلی خروجی بگیرید.
فرمتهای پیکسلی (رستری) چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
این نوع فرمتها برای استفاده در اپلیکیشنهای دیجیتالی مناسب هستند و از کنار هم قرار گرفتن مربعهای کوچک به نام پیکسل، تصویری را تشکیل میدهند.
در این نوع تصاویر هر چه پیکسلها بیشتر باشد، کیفیت تصویر بالاتر است ولی سرعت سیستم را برای باز کردن تصویر پایین میآورد، به همین دلیل از پیکسلهای کمتر (رزولوشن کمتر) استفاده میشود.
این فرمت میتواند در طراحی لوگوهای دیجیتال مانند صفحات وب سایت یا زمانی که قصد ارائه را دارید؛ بسیار کاربردی میباشد.
فرمتهای طراحی لوگو چه ویژگیهایی دارند؟
فرمتهای طراحی لوگو برخلاف فرمتهای معمولی تصاویر، ویژگیهای خاصی دارند که برای حفظ کیفیت، شفافیت و قابلیت استفاده در شرایط مختلف میتوانید از آنها استفاده کنید.
برای آشنایی دقیقتر با ویژگیهای مهم فرمتهای طراحی لوگو میتوانیم به مواردی چون:
شفافیت
اغلب لوگوها نیاز به پسزمینههای مختلف دارند. به عبارت دیگر، باید بتوانند بدون مشکل در پسزمینههای رنگی مختلف قرار گیرند. برای این منظور، فرمتهایی که از شفافیت پشتیبانی میکنند، مثل PNG، بسیار مورد توجه هستند.
حفظ کیفیت بالا
لوگوها باید به صورتی طراحی شوند که حفظ کیفیت بالا در اندازههای مختلف از کوچک تا بزرگ ممکن باشد. فرمتهای بدون فشردهسازی از اهمیت بالایی برخوردارند. به عنوان مثال، فرمتهایی مانند مانند SVG یا فرمتهای پیچیدهتر مانند AI (Adobe Illustrator) این امکان را فراهم میکنند.
قابلیت ویرایش
در برخی مواقع، لازم است که لوگو برای نیازهای خاص تغییر یابد یا ویرایش شود. فرمتهایی که امکان ویرایش راحتتری دارند، مانند AI (Adobe Illustrator) یا EPS، برای این منظور مناسبتر هستند.
سادگی و کم حجم بودن
اگرچه حفظ کیفیت بالا مهم است، اما حجم فایل نیز نباید بسیار بزرگ باشد، زیرا این موضوع ممکن است در مواردی که لوگو در وبسایتها یا برنامهها استفاده میشود، تاثیرگذار باشد و باعث کندی در لود شدن سایت شود. به همین دلیل، فرمتهایی که کم حجم هستند، مثل SVG، مناسب هستند.
پشتیبانی از رنگها
برخی لوگوها از رنگهای خاص و برجسته استفاده میکنند. فرمتهایی که از رنگهای پیچیده پشتیبانی میکنند، مانند RGB (برای نمایش تصاویر روی صفحه) و CMYK (برای چاپ) ، میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
رنگها میتوانند تاثيرات مثبت بسيار زيادی روی لوگوی شما داشته باشند و جذابیت و ترکیب رنگها میتواند باعث رعایت بیشتر اصول طراحی لوگو شود؛ برای انتخاب ترکیب رنگی مناسب میتوانید از روانشناسی رنگها کمک بگیرید.
روانشناسی رنگها در طراحی لوگو را در جدول زیر به صورت خلاصه ببینید:
قرمز | نماد جلب توجه |
زرد | نماد اعتماد به نفس |
سبز | نماد رشد و هماهنگی |
آبی | نماد آرامش و اعتماد |
بنفش | رنگ لوکس و سلطنتی |
سفید | رنگ صلح، شفافیت و پاکیزگی |
نارنجی | رنگ نشاط، شادی و هیجان |
صورتی | رنگ تعادل احساسی |
مشکی | رنگ ثبات، اقتدار و قدرت |
برای بررسی دقیقتر هر فرمت را به طور جداگانهای بررسی خواهیم کرد:
SVG (Scalable Vector Graphics)
به عنوان پراستفادهترین فرمت برای طراحی لوگو، SVG از اشکال هندسی و خطوط ریاضی برای نمایش تصویر استفاده میکند. این فرمت از حفظ کیفیت بالا در اندازههای مختلف و شفافیت پشتیبانی میکند و قابلیت ویرایش دارد.
AI (Adobe Illustrator)
فرمت AI برای نرمافزار Adobe Illustrator استفاده میشود و قابلیت حفظ کیفیت بالا و ویرایش را دارا میباشد؛ این فرمت معمولاً برای طراحان حرفهای و ویراستاران مناسب است.
EPS (Encapsulated PostScript)
فرمت EPS نیز برای حفظ تصاویر برداری (وکتوری) با کیفیت بالا و انتقال بین نرمافزارهای مختلف استفاده میشود. این فرمت معمولاً در چاپ و محیطهای حرفهای به کار میرود.
PDF (Portable Document Format)
اگرچه PDF در اصل برای اسناد پیچیده استفاده میشود، اما به عنوان یک فرمت قابل چاپ با کیفیت برای طراحی لوگو نیز میتواند مناسب باشد.
PNG (Portable Network Graphics)
این فرمت از شفافیت پشتیبانی میکند و برای نمایش در وبسایتها و محیطهای دیجیتالی مناسب است. با اینکه این فرمت برداری نیست و پیکسلی میباشد، اما برای لوگوها با اشکال ساده و نوشتهها مناسب است.
JPEG (Joint Photographic Experts Group)
این فرمت برای تصاویر رنگی با کیفیت استفاده میشود، اما برای لوگوها با شفافیت و اشکال هندسی مناسب نیست و ممکن است کیفیت برداری خود را از دست بدهد.
PSD (Adobe Photoshop)
اگر لوگوی شما شامل عناصر گرافیکی و تصاویر راستهای است، ممکن است PSD برای طراحی مراحل ابتدایی مناسب باشد. این فرمت بیشتر برای طراحیهای ترکیبی استفاده میشود.
در جدول زير ميتوانيد فرمتهاي مناسب لوگو براي موارد مختلف را بررسي كنيد:
سایت | GIF, PNG, JPG, TIF |
چاپ | PDF, ESP, AI |
بهترین فرمت برای طراحی لوگو کدام است؟
همانطور که در توضیحات بالا گفته شد فرمتهای مختلف در محيطهای گوناگون مورد استفاده قرار میگيرند و از همين رو برای انتخاب بهترين فرمت طراحی لوگو بايد اين نكته را در نظر داشته باشيم كه در چه محيطی و با چه هدفی از لوگو استفاده میكنيم تا بتوانيم بهترين فرمت را برای شرايط خاص خودمان شخصی سازی كنيم.
اما به صورت کلی بهتر است برای طراحی لوگو، از فرمتهای برداری یا وکتور استفاده کنید چرا که انعطافپذیری بالایی داشته و به راحتی میتوانید هروقت که نیاز داشتید آنها را به فایلهای رستر یا پیکسلی تبدیل کنید.
به طور کلی، انتخاب فرمت مناسب برای طراحی لوگو باید با توجه به نیازهای خاص شما انجام شود و برای شخصی سازی این نیازها میتوانید از خدمات طراحی لوگو آی بنر استفاده کنید.
سوالات پرتکرار
بین فرمتهای JPEG و JPG کدام را انتخاب کنیم؟
این دو فرمت هیچ تفاوتی باهم ندارند و دارای یک استاندارد فشرده سازی میباشند که قادر به کاهش حجم تصاویر است. همچنین شما میتوانید میزان فشرده سازی در این فرمت را تعیین کنید.