موشن گرافی و انیمیشن جز دو راه برتر ارتباط بصری در جهان امروز شمرده میشوند. انتخاب بین این دو قطعا وابسته به هدفیست که شما از تولید محتوای بصری دارید و روش و پیچیدگیهای هرکدام متفاوت از یکدیگر هستند.
این تفاوت از عناصر و متریال مورد استفاده در هرکدام تا نرمافزارها و متخصصین گسترده است و دایرهی متفاوتی از فعالیت را میطلبند. اما خب در نهایت هردو از یک دریچه ساخته و پرداخته و نمایش داده میشوند؛ تصویر و هر آن چیزی که به تصویر مرتبط است. با ما در این بخش از آیبنر همراه باشید تا در ادامه به شرح مفصلتری از موشن گرافیک و انیمیشن؛ تفاوتها و کاربردهای آنها بپردازیم.
بررسی و مقایسهی موشن گرافیک و انیمیشن
گرافیک متحرک و انیمیشن را میتوانیم از دیدگاههای متفاوت، در دستهبندیهای مختلفی در نظر بگیریم. از آنجا که در این بخش از آیبنر، بازاریابی کسب و کارها و دیجیتال مارکتینگ اهمیت بیشتری برای ما دارد، سعی میکنیم دیدگاهمان بیشتر معطوف به همین جهت باشد و موارد مهم در این خصوص را بیشتر مورد توجه و بررسی قرار دهیم.
تمرکز بر برند و هویت
انیمیشنها عمدتاً شخصیت داستانی پرداخته شده وخط روایتی داستانی دارند در صورتی که لزوما در موشن گرافی اینطور نیست. موشن گرافی هم میتواند از شخصتهای متفاوت تشکیل شده و دارای خط روایت داستانی باشد اما هدف اصلی ساختِ موشن گرافی، پُررنگتر کردن برند و هویت در نظر مخاطب و تمرکز بر بازاریابی و کمپینهای تبلیغاتیست در صورتی که انیمیشنها نگاهی هنریتر و داستانیتر به گرافیک و تصویر دارند.
هدف از ساخت و مخاطب هدف
در انیمیشن هدف از ساخت، خلق داستان به واسطهی پیوستگی تصاویر است و مخاطب آن، هر آن کسی که میخواهد پای روایت این تصاویر بنشیند میتواند باشد. در حالی که هدف از ساخت موشن گرافی، همانطور که در مورد قبلی کمی به آن پرداختیم، بازاریابیست و میتواند گروه مخاطبین متفاوتی را داشته باشد و اهدافی همچون کمپین تبلیغاتی، بازاریابی از طریق نشر در شبکههای اجتماعی و … باشد.
فضای کاربردی
انیمیشن و موشن گرافی، هرکدام در دستههای متفاوتی به صورت تخصصی مورد استفاده قرار میگیرند. انیمیشن بیشتر جنبهی هنری و سرگرمی و آموزشی دارد. از این تکنیک بیشتر در صنایع سینما، بازیسازی، آموزشی و تلویزیون کاربرد دارد اما موشن گرافی جنبهی تبلیغاتی گستردهتری دارد و بیشتر در زمینهی بازاریابی، بازاریابی دیجیتال و ارتباط بصری از آن استفاده میشود. گرچه از موشن گرافی، گاهاً در فضای آموزشی هم استفاده میشوند.
نحوه حرکت، زمانبندی و هماهنگی
انیمشنها بر اساس کلیدهای حرکتی در صنعت انیمیشنسازی و مبتنی بر فریمها، خط روایت و شخصیتها توسط متخصصین انمیشنسازی ساخته میشوند اما دربارهی گرافیک متحرک میتوان گفت موضوع به نحوهی دیگری اتفاق میافتد و فریمها در انیمیشن، کاملا پیوسته و به صورت پیشفرض به دنبال هم پخش میشوند.
موشن گرافی را به واسطهی افکت، transition ، transposition و انیمیشنهایی که از پیش ساخته شده و برای استفاده در موشن گرافی بارگذاری میشوند میسازند و افکتها و صداها، به طور کلی تمامی عناصر بصری، به شکل هماهنگ با هم و یکپارچه انتقال پیدا میکنند و به حرکت درمیآیند.
عناصر بصری و متریال اولیه
انیمیشنها توسط آرتیست و بر اساس تصاویر و شخصیتها ساخته و پرداخته میشوند؛ گاهاً برای ساخت یک انیمیشن ممکن است چندین نفر دخیل باشند و همینطور از چندین نرمافزار برای ساخت آن استفاده شود. اما لوگوموشن میتواند توسط یک گرافیست که به after effect یا cinema 4D مسلط باشد هم ساخته شود. در موشن گرافی، گرافیست از طریق طرحها و مفاهیم تصویری و حرکت آنها خلق مفهوم میکند و با چیدن آنها کنار هم و هماهنگکردنشان، مفهوم را به سمع مخاطب میرساند.
در جهان دیجیتال کدام را انتخاب کنیم
جواب به این سوال نیازمند این است که شما بدانید از انتخابتان چه هدفی را دنبال میکنید؟ و مخاطب هدفتان کیست؟
موشن گرافیک
نمایش اطلاعات کوتاه اما جذاب و گیرا، کاریست که موشن گرافی برای شما انجام میدهد. پس فرصت آنچنانیای برای انتقال داده به بیننده ندارید. اگر چنین اطلاعاتی را میخواهید به بیننده انتقال دهید، موشن گرافی میتواند بهترین گزینه باشد که برای کسب و کارتان و تبلیغات و بازاریابی آن استفاده میکنید. البته این بدان معنا نیست که نمیتوانید از انیمیشن استفادهای داشته باشید؛ این وابسته به هدف شماست که در انتها کدام را انتخاب کنید.
انیمیشن
روایت داستانی خلاقانه و پرمحتوا کاریست که انیمیشن برای شما انجام میدهد. قطعا این روایت میبایست مخاطب هدفی مد نظر داشته باشد. اگر مخاطب هدف شما به داستانپردازیهای خلاقانه علاقهمند است، انیمیشن گزینهی مناسب شماست. این تکنیک قابلیت دارد تا پیچیدهترین و طولانی ترین داستانها را به واسطهاش خلق کنید و به دست مخاطب و بینندهی هدف خود برسانید.
در نهایت انتخاب این که کدام برای شما مناسب است، وابسته به این است که چه میخواهید؟ و برای چه کسی میخواهید؟
اگر میخواهید یک رمانِ جنایی-ترسناک را تبلیغ کنید، موشن گرافی خیلی گزینهی مناسبی نیست؛ انتظار نداشته باشید مخاطب کتاب، به واسطهی چند گرافیک متحرک مشتری رمان شما بشود!
اما اگر میخواهید لنز موبایلی که به تازگی ساخته شده و توسط شرکت شما در ایران گارانتی شده را تبلیغ کنید تا فروش خوبی داشته باشید، میتوانید از سبک ویدئورئال در موشن گرافی استفاده کنید تا بازخورد و نتیجهی مد نظرتان را بگیرید.
موشن گرافیک و انیمیشن چه کاربردی در تبلیغات دیجیتال دارند؟
این دو تکنیک به عنوان فرمی از هنر دیجیتال میتوانند کاربردهای بسیار متعددی داشته باشند که توجه مخاطب شما و کاربران را جلب کنند. در ادامه تعدادی از این کاربردها را نام برده و شرح میدهیم.
تبلیغات ویدئویی و اعلانها و تبلیغات در رسانههای اجتماعی
این تکنیکها باعث میشوند که کسب و کارها بتوانند تبلیغات ویژه و کاربرپسندی را خلق کنند و همینطور به واسطهی تصاویر متحرک، توجه بیشتری از سمت مخاطب دریافت کنند. و همینطور در اعلانهای تبلیغاتی مخاطب را به سمت اعلان شما جذب میکند و رغبت بیشتری نسبت به انتخاب آن ایجاد میشود.
بنرهای تبلیغاتی
انیمیشن و موشن گرافی میتواند تعامل بیشتری بین بنرهای شما و مخاطب ایجاد کند.
تبلیغ محصولات، خدمات و فناوریها
یکی از چالشهای عمدهی تبلیغ خدمات و محصول، عدم وجود زمان و امکان کافی در راضی کردن مخاطب از انتخاب اولیه و سفارش خود است.
این تکنیکها میتوانند بستری ایجاد کنند که شما عملکرد و قابلیتهای پیچیده و فنی محصولات، خدمات و فناوریهای خود را به مخاطب نشان دهید و او را برای انتخاباش راهنمایی کرده و رضایتش را برای سفارش جلب کنید.
ارتقای تجربهی کاربری (UX)
اگر صاحب وبسایت یا برنامههای کاربردی هستید، مهمترین مسئله برای شما قطعا حضور کاربر است. تصاویر و گرافیکهای متحرک میتوانند تجربهی کاربری خوب و حس بهتری را برای کاربر ایجاد کنند تا کاربر مدت بیشتری را صرف محتوای شما بکند.
موشن گرافی و انیمیشن میتواند باعث جذب، نگهداری و ارتقای تجربهی کاربری خوبی برای کاربر بشود و همینطور تبلیغات خلاقانهتری را نشان کاربر میدهد که همهی اینها میتوانند در خدمت کسب و کار شما باشند و باعث رشد آمارهای شما بشوند.