دیجیتال مارکتینگ شاخههای گستردهای دارد اما سوشیال مدیا مارکتینگ یکی از حیاتیترین شاخههای آن است. به نحوی که کارکرد و اهمیت شاخههای دیگر نظیر بازاریابی ویدئویی را هم میتواند تحت الشعاع قرار داده و تاثیرات بسزایی بر آنها بگذارد.
پس از گذراندن و تجربهی اپیدمی کووید 19، به نظر میرسد که انسان اهمیت شبکههای اجماعی را بیش از پیش درک کرد. چرا که حتی مشاغل هم به نوعی خاص توسط رسانهها زنده ماندند و سوشیال مدیا اگر تا به امروز با زیستِ مردم لحظه در لحظه آمیخته نشده بود، امروزه قعطا این اتفاق را تجربه کردهاست.
بازاریابی سنتی رفته رفته در حالِ جایگزینی با سوشیال مدیا مارکتینگ است که در ادامه به اهمیت و تعریف این استراتژی دیجیتال مارکتینگ خواهیم پرداخت.
سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
سوشیال مدیا مارکتینگ یا SMM; Social media marketing که به ترجمهی فارسی، بازاریابی شبکههای اجتماعی تلقی میشود، یکی از راههاییست که برای ترویج و تبلیغِ برند از آن استفاده میشود. کاربرد بازاریابی شبکههای اجتماعی، بیشتر از هرچیز خودش را در تعامل و ارتباط پویا و رسا با مخاطب/مشتری بالقوه، لید یا همان مخاطب راغب نشان میدهد.
مواردی از اساسیترین ترفندهای سوشیال مدیا مارکتینگ:
- تعامل با مخاطب از طریق شبکههای اجتماعی و القای احساس شنیدهشدن به مخاطب مورد نظر
- داشتن تقویمِ محتوایی برای تولید و انتشار محتوا
- استراتژی و نحوهی رفتار و فعالیت در شبکههای مجازی
- ترویج و افزایش آگاهی نسبت به برند (محصول/خدمات)
- هدایت ترافیک ارگانیک از طریق شبکههای اجتماعی به وبسایت
سوشیال مدیای مجموعهی شما، ویترین و پیشخوان کسب و کارتان است که میبایست پاسخگو، مسئولیتپذیر و مهماننواز باشد. لذا در کنار تبلیغ و توصیف برند مجموعه، میبایست که در تعامل با مخاطب، کمال حوصله را به خرج دهید و همینطور، به سوالات احتمالی لید ها پاسخ دهید.
اهمیت سوشیال مدیا مارکتینگ
شبکههای اجتماعی، امروز بدل به فضایی برای آموزش و حتی پیدا کردن و تغییر شغل تبدیل شده است. این نگاهِ تازه نسبت به سوشیال مدیا، دایرهی بازاریابی در این عرصه را گسترده میکند. درواقع سوشیال مدیا دیگر صرفا فقط برای آشنایی با افراد دیگر استفاده نمیشود؛ بلکه در این میان، کسب و کارها، دورههای آموزشی، آموزشگاهها و سرویسهای خدماتی هم جزو محتواهایی هستند که روزانه در حال تولید، بازنشر و دیده شدن در سوشیال مدیاها هستند.
به نحوی ما دیگر تنها برای ارتباط برقرار کردن با افراد از سوشیال مدیا استفاده نمیکنیم. بلکه در این فضا، محتواهای دلخواهمان را برای همدیگر ارسال میکنیم، دربارهی آنها حرف میزنیم و همینطور آنها را با مشورت یکدیگر انتخاب میکنم.
به طور کلی میتوان اینطور تقسیمبندی کرد:
- آشنایی کاربران با انواع برندها و تفاوت آنها در نقطهی ضعف و قوت
- شناختِ صحیح کاربران از نیاز خود و پیدا کردن محصولِ مناسب نیازشان
- آسان بودن ارتباط با برندها
- تبدیل شدن شبکههای اجتماعی به موتورهای جستجوگر
- فضای رقابتی بین برندها و پیشرفتشان در کیفیت محصول
- کاربرد آمارهای شبکههای اجتماعی در سایر شاخههای بازاریابی
کاربرد سوشیال مدیا مارکتینگ
مدیران کسب و کار، تا به امروزه تنها استفادهای که از سوشیال مدیا میکردند، هدایت کاربر از طریق این رسانهها به وبسایتشان بود تا در آنجا محصولشان را به فروش برسانند.
در حال حاضر استفاده از سوشیال مدیا، بدل به تصمیمی زیل بازاریابی محصول شدهاست. بازاریابی از حالت کلاسیک و سنتی خودش درآمده و به جای آن، محصولات در سوشیال مدیاها دیده، انتخاب و خریداری میشوند؛ قضیه به اینجا ختم نمیشود و کسب و کارها به روشهای بسیار زیادی از این فضا استفاده میکنند.
انواع سوشیال مدیا مارکتینگ
بازاریابی شبکههای اجتماعی به طور کلی در چهار دسته تقسیم میشوند:
شبکهسازی اجتماعی
شبکهسازی یا Networking به ایجاد ارتباطات اقتصادی-تجاری در فضای کاری گفته میشود. ارتباط دوطرفه طولانی مدت با سود طرفه در فضای تجاری. فیسبوک و لینکدین مناسبترین شبکههای اجتماعی برای این نوع ارتباطات هستند.
بلاگینگ
بلاگینگ نوعی از نوشتن در لحظه و همینطور تولید محتوا همزمان است. به این صورت که شما سعی میکنید موضوعی را با مخاطبین آنلاین خود در میان بگذارید. توییتر و تامبلر مناسبترین شبکههای اجتماعی برای این نوع ارتباطات هستند.
اشتراک تصویر
اینستاگرام، اسنپچت و پینترست مناسبترین شبکههای اجتماعی برای این نوع ارتباطات هستند.
اشتراک ویدئو
یوتیوب، فیسبوک لایو، پریسکوپ و ویمئو مناسبترین شبکههای اجتماعی برای این نوع ارتباطات هستند.
بهترین پلتفرمها برای سوشیال مدیا مارکتینگ
امروزه 3.5 میلیارد نفر در دنیا از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند، محتوا و استراتژی تولید محتوا، بیش از پیش چشمگیر شده است. پلتفرمهای بسیار زیادی برای بازاریابی وجود دارد اما هر کسب و کار نیاز دارد که با شناخت و درکِ درست اهداف و چشماندازهای خود، بهترین پلتفرم را برای فعالیت انتخاب کند.
شبکه اجتماعی اینستاگرام
اینستاگرام مناسبترین پلتفرم برای کسب و کارهاییست که نیاز به شبکهسازی اجتماعی، اشتراک تصویر و ویدئو دارند. همکاری با اینفلوئنسرها، هشتگگذاری، استوری و کپشننویسی اصولی، امکان اجرای کمپین و قرعهکشی زنده، خلاصهای از امکانهاییست که این پلتفرم در اختیار شما میگذارد و بیشتر مناسب برای کسب و کارهای B2C است که مستقیما با مشتری سر و کار دارند.
شبکه اجتماعی توییتر
توییتر از دسته شبکههاییست که با توجه به محدودیت آن در ایران، همچنان جزو پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی است. سبک میکروبلاگینگ و سیاسی که این پلتفرم دارد، توانسته نامش را به عنوان یک پلتفرم خبری، به خوبی ثبت کند.
با توجه به فضایی که این پلتفرم دارد، میتوانید از آن برای جذب اولیه فالوور استفاده کنید و در خلال روابط عمومی و موج سواری روی ترندها و هشتگهای روز، محتوای خودتان را هم در معرض دید قرار دهید.
شبکه اجتماعی لینکدین
شبکهی اجتماعی لینکدین مناسب کسب و کارهای B2B است و بهترین گزینه برای مجموعههاییست که به کسب و کارهای دیگر خدمات ارائه میدهند. متاسفانه در حال حاضر به دلیل محدودیتهای ارتباطی، اجرای برخی پلنهای تبلیغاتی در این شبکه اجتماعی میسر نیست ولی همچنان فضای بیزنسی خیلی مناسبی را برای شبکه سازی اجتماعی در میان ایرانیان ایجاد کرده است.
کانتنت مارکتینگ و ترفندهای بازاریابی محتوا در شبکههای اجتماعی
محتوایی که کسب و کارها در راستای بازاریابی در سوشیال مدیا منتشر میکنند، مبتنی بر اصولیست که رفتار بر اساس آنها میتواند در راستای دیده شدن محتوای مد نظر باشد. ترفندهایی که در ادامه شرح میدهیم اهمیت بهسزایی در موفق واقع شدن بازاریابی کسب و کار شما دارند.
- مشتری را بایست بدل به سفیر تبلیغاتی کنید
- استفاده از پلنهای پولی تبلیغات درونبرنامهای پلتفرمها
- استفاده از توصیف و داستاننویسی در راستای معرفی برند
- طراحی استراتژی محتوایی و استراتژی حضور در شبکه اجتماعی
- پوشش اخبار حوزهی مربوط به کسب و کار
- ارتباط با اینفلوئنسرها
- ارتباط با سایر فالورها و برندهای مشابه
- خلق شخصیتهای در خدمت برند
- خطاب قراردادن کاربران با اسم
برقراری ارتباط با کاربران شبکههای اجتماعی
بازاریابی شبکههای اجتماعی هم مانند سایر شاخههای دیجیتال مارکتینگ در صدد جلب توجه مخاطبین نسبت به کسب و کار و برند شماست. اما این کار را نمیتوان به صورت مستقیم در پلتفرمی مثل فیسبوک و توئیتر انجام داد. شبکههای اجتماعی فضایی هستند که قرار است در آنجا تعاملی با کاربران شکل بدهید که حول محور برند و محصولات شما باشد.
توجه داشته باشید که فقط در حوزهی کاری خودتان و تخصصی که دارید محتوا تولید کنید؛ چون کاربری که اتفاقی شما را میبیند و محتوای شما را تماشا میکند، تنها در صورتی به وبسایت شما برای اطلاعات بیشتر سر خواهد زد که شما توانسته باشید نظرش را در وهلهی اول جلب کنید و توجهاش را به سمت محصول و خدماتی که ارائه میدهید، با پررنگ کردن تمایزات آن، معطوف کنید.
نتیجهگیری
حضور گستردهی رقبا و کسب و کارهای مشابه در فضای شبکههای اجتماعی، نباید ما را بترساند و مانع حضور ما در این فضا بشود. با تلاش کافی و توجه به فنون و ترفندهای بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی، میتوان در این فضای رقابتی دیده شد و کسب و کار را به نمایش گذاشت.
گرچه وقایع خاصی در شرایط ایران همچون فیلترینگ و قطعی اینترنت، شاید در نظر اول به روند فعالیت کسب و کار در فضای دیجیتال ضربه وارد کند اما با تشخیص و مطالعهی رفتار کاربران در این فضا، میتوانیم تغییر استراتژی دهیم و با رویکردی جدید، ضعف موجود را به نفع خودمان تمام کنیم.